محیط کشت میلک آگار، یکی از انواع محیط های کشت غیر انتخابی است. این نوع محیط کشت برای بررسی میکرو ارگانیسم هایی که در شیر و یا محصولات لبنی وجود دارد به کار رفته و می توان میکروارگانیسم های موجود در شیر را به راحتی شمارش کرد. میلک آگار محیطی مغذی برای رشد میکروارگانیسم ها است . پس از آماده سازی، این محیط کشت می تواند با مجموعه ای از میکرو ارگانیسم ها آزمایش شده و توانایی آن ها برای هضم پروتئین کازئین، بررسی شود. کازئین یک پروتئین نامحلول و بزرگ در شیر بدون چربی است. در صورتی که میکروارگانیسم ها توانایی هضم کازئین را داشته باشند، کازئین به اسیدهای آمینه و پپتیدهای کوچک شکسته می شود. لکه های ایجاد شده بر روی سطح آگار مناطقی که کازئین شکسته شده است را نشان می دهد. محیط کشت میلک آگار یک محیط کشت نسبتا ساده و ارزان قیمت برای استفاده در آزمایشات مختلف است.
در این بخش قصد داریم تا طرز تهیه محیط کشت میلک آگار را به طور مختصر توضیح دهیم. پودر شیر خشک مواد اولیه و حیاتی تولید محیط کشت میلک آگار میباشد. برای این کار 5 گرم پودر شیر خشک یا بدون چربی را به یک شیشه تمیز و خشک اضافه کنید. سپس 50 میلی لیتر آب دیونیزه به پودر شیر اضافه کرده و هم زنید. سپس در ظرفی دیگر مخلوط آب دیونیزه و آگار را اضافه کرده و در نهایت دو محلول را به هم بیافزایید. مخلوط به دست آمده به مدت 15 دقیقه در دمای 121 درجه سانتی گراد در اتوکلاو قرار داده شود. سپس محیط کشت به دست آمده را به پتری دیش منتقل کنید. قبل از استفاده زمان کافی باید داده شود تا این محیط کشت خنک و جامد شود.
مقالات مرتبط>>>>>>>>>>>>>>>محیط کشت باکتری چیست؟
ماده ای ژله ای مشتق شده از پلی ساکارید آگارز که با جوشاندن جلبک ها (جلبک های قرمز) از آن ها تهیه می شود. این ماده در دیواره این نوع جلبک ها موجود است. آگار می تواند به عنوان قوام دهنده سوپ، جایگزینی برای ژلاتین، نگه دارنده مربا و … عمل کند. آگاری که در جهت تهیه محیط کشت استفاده می شود به شکل پودر بوده و بعد از ترکیب شدن با آب ژله ای می شود. بعد با توجه به نوع باکتری و میکروبی که در محیط کشت باید رشد داده شود به آن مواد مغذی دیگر اضافه می شود.
این محیط کشت محیطی ساده و ارزان است که در اکثر آزمایشگاه ها برای انجام آزمایشات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. در این محیط کشت توانایی میکروارگانیسم های مختلف برای هضم پروتئین کازئین (پروتئینی بزرگ و نامحلول در شیر بدون چربی) بررسی می شود. اگر کازئین موجود در شیر به اسیدهای آمینه و پپتیدهای کوچک شکسته شوند یعنی میکروارگانیسم ها توانایی هضم و شکستن آن ها را داشته اند. با این عمل در قسمت هایی که کازئین شکسته شده، روی سطح آگار لکه هایی دیده می شود.
به محیط های کشتی که برای کشت میکروبیولوژیکی استفاده می شود باید هورمون ها و فاکتورهای رشدی که در بدن وجود دارند، اضافه شود تا سلول ها بتوانند رشد کنند و تکثیر یابند. برای وارد کردن این مواد به محیط کشت در سلول حیوانی سرم خون اضافه می شود. اما در محیط کشت میلک آگار برای رشد میکروارگانیسم ها به دلیل تک سلولی بودن این مشکل وجود ندارد. تفاوتی دیگر در این است که در سلول های حیوانی، رشد این سلول ها درسطوحی صاف انجام می شود که با تشکیل محیطی مایع شکل، سلول ها درون آن ها قرار گرفته و رشد می کنند. اما در محیط کشت میلک آگار باکتری ها (مانند اشریشیا کلی) می توانند هم در محیط مایع و هم محیط جامد رشد کرده تکثیر شوند.
البته تقسیم بندی های متفاوتی برای محیط کشت وجود دارد. در یک مورد به دو نوع محیط های کشت طبیعی (خون) و مصنوعی (دست ساز) تقسیم می شود. در روشی دیگر سه نوع محیط کشت جامد، مایع و نیمه جامد داریم. به محیط های کشت جامد آگار می گویند که در ظرف های پتری (پلیت) انجام می شوند. تقسیم بندی دیگر بر اساس نوع کاربرد آن هاست (مانند بلاد آگار). یکی دیگر از این انواع در این تقسیم بندی، محیط کشت میلک آگار است .همچنین آگار می تواند به عنوان قوام دهنده سوپ، جایگزینی برای ژلاتین، نگه دارنده مربا و … عمل کند. آگاری که در جهت تهیه محیط کشت استفاده می شود به شکل پودر بوده و بعد از ترکیب شدن با آب ژله ای می شود. بعد با توجه به نوع باکتری و میکروبی که در محیط کشت باید رشد داده شود به آن مواد مغذی دیگر اضافه می شود.
برای خرید مواد آزمایشگاهی شیمیایی و صنعتی و یا خرید تجهیزات آزمایشگاهی شما میتوانید با مراجعه به فروشگاه شرکت آثل طب از خدمات آزمایشگاهی برخوردار شوید.