اسید یک مولکول یا یون است که توانایی اهدای پروتون را دارد ( یعنی یون هیدروژن، H+) یا توانایی تشکیل یک پیوندکووالانسی با جفت الکترون را دارد ( اسید لوئیس).
طبقه بندی مواد شیمیایی اولیه اسیدها، بر اساس توانایی اهدای پروتون یا اسیدهای برونستد-لوری هستند. در اسیدهای مایع، اهدا کننده های پروتون یون هیدرونیم H3O+ را تشکیل می دهد و به عنوان اسید آرنیوس شناخته می شود. برونستد و لوری به تئوری آرنیوس کلیت دادند تا شامل اسید های جامد هم شود. اسید برونستد یا آرنیوس معمولا شامل یک اتم هیدروژن است که به ساختار های شیمیایی پیوند دارند و همچنان بعد از دست دادن یون هیدروژن از لحاظ انرژی فعال هستند.
در جدول زیر پرفروش ترین مواد شیمیایی در این حوزه نشان داده شده است.
از خصوصیات مواد شیمیایی اسیدهای مایع آرنیوس میتوان به طعم ترش آنها و محلول بودن در آب اشاره کرد که می توانند رنگ کاغذ لیتموس را از آبی به قرمز تغییر دهند و با بازها و فلزات خاص (مثل کلسیم) واکنش می دهند تا نمک ها ایجاد شوند. کلمه اسید برگرفته شده از واژه ی لاتین acidus/acere به معنای ترش است. یک محلول مایع اسید، pH کمتر از 7 دارد و اشاره به اسید دارد؛ در حالی که تعریف دقیق آن تنها اشاره به اتم محلول دارد. pH کمتر یعنی قدرت اسیدی قوی تر است، بنابراین غلظت یون های هیدروژن نیز در محلول بیشتر است. به مواد شیمیایی یا موادی که خواص اسیدی دارند، مواد اسیدیک گفته می شوند.
بیشتر بخوانید>>>>>>> فروش مواد شیمیایی آزمایشگاهی
اسیدهای مایع رایج شامل هیدروکلریک اسید (که در اسید معده نیز یافت می شود و آنزیم های هضم کننده در معده را فعال می کند)، استیک اسید ( سرکه فرم رقیق شده این اسید است)، سولفوریک اسید (در باتری های ماشین استفاده می شود)، و سیتریک اسید (در مرکبات یافت می شود) است. همان طور که این مثال ها نشان می دهند اسیدها می توانند محلول یا خالص باشند یا مشتقاتی از اسید ها به صورت جامد، مایع یا گاز باشند. اسیدهای قوی و تعدادی از اسیدهای ضعیف غلیظ خورنده هستند اما استثناهایی مثل بوریک اسید و کربوران وجود دارد.
برای انتخاب محصول مورد نظر ابتدا باید با گروه بندی و ساختارهای مواد شیمیایی آزمایشگاهی آشنایی داشته باشید تا با کد مواد شیمیایی سیگما آلدریچ یا کد شناسایی مواد شیمیایی ، کاتالوگ نامبر مواد شیمیایی، cat number چیست و … آشنایی کامل داشته باشید و بتوانید مناسب ترین مواد شیمیایی یا کیت آزمایشگاهی و تحقیقاتی خود را بتوانید جهت کارهای پژوهشی خود انتخاب نمایید.
دسته بندی دوم اسیدها، اسیدهای لوئیس است که یک پیوند کووالانسی با جفت الکترون تشکیل می دهند. یک مثال بارز آن تری فلوئورید بور است که اتم بور یک اوربیتال خالی دارد که می تواند یک پیوند کووالانسی با اشتراک جفت تنهای الکترون در اتم باز تشکیل دهد برای مثال، اتم نیتروژن در آمونیاک. لوئیس این را به عنوان یک کلیت از تعریف برونستد در نظر گرفت، بنابراین، اسید یک ماده شیمیایی است که جفت های الکترون را به طور مستقیم یا به وسیله ی آزاد کردن پروتون به محلول می گیرد. با این حال، هیدروژن کلرید، استیک اسید و بیشتر اسیدهای برونستد-لوری نمی توانند یک پیوند کووالانسی با یک جفت الکترون شکل دهند و بنابراین اسیدهای لوئیس نیستند. به طور عکس، بسیاری از اسیدهای لوئیس، اسیدهای آرنیوس یا برونستد-لوری نیستند.
اسیدهای جامد اسیدهایی هستند که در محیط واکنش حل نمی شوند واغلب در کاتالیزورهای ناهمگن استفاده می شوند. اکثر اسیدهای جامد، اسیدهای آلی مانند اگزالیک اسید، تارتاریک اسید، اسید سیتریک، اسید مالئیک و غیره هستند. بسیاری از اسیدهای برونستد جامد نیز به صورت صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند، از جمله پلی استایرن سولفوناته، اسید فسفریک جامد، نیوبیک اسید و هتروپلیوکسومتالات.
اینستاگرام موادشیمیایی آزمایشگاهی تحقیقاتی ما رو فالو کنید و محصولات و تخفیف های ما مطلع شوید:
برای دریافت مشاوره کاملا تخصصی و دریافت راهنمایی از طریق راه های ارتباطی برای خرید و ثبت سفارش اقدام نمایید: