آزمایش پی سی آر کرونا (RT-qPCR)، جهت تشخیص ویروس کرونا SARS-CoV-2 یا کووید ۱۹ انجام میگیرد. با استفاده از آزمایش RT-PCR ماده ژنتیکی ویروس کووید ۱۹ که RNA نامیده میشود، در نمونههای دستگاه تنفسی (مانند بینی و حلق) شناسایی میشود. بر اساس نتایج این روش میتوان اطلاعات دقیقی از تعداد ویروس کووید ۱۹ موجود در نمونههای گرفته شده از بیمار بدست آورد. به این دلیل نتایج حاصل از RT-PCR در تشخیص عفونت فعال کووید ۱۹ و ارزیابی شدت بیماری کرونا قابل اعتماد میباشند. علاوه بر این، با توجه به این نکته که ویروس کووید ۱۹ به سرعت و به راحتی در میان افراد انتقال مییابد، انجام تست مولکولی RT-PCR و تشخیص به موقع آلودگی فرد نقش قابل توجهی در جلوگیری از انتشار ویروس در میان افراد جامعه دارد.
COVID-19 یک بیماری عفونی است که توسط ویروس SARS-CoV-2 ایجاد میشود و با روشی مشابه با ویروس سرماخوردگی یا آنفلوآنزا، به راحتی بین افراد گسترش مییابد. اغلب مبتلایان به COVID-19 دارای بیماری تنفسی خفیف تا متوسط هستند، و برخی ممکن است علامتی نداشته باشند (عفونت بدون علامت). برخی دیگر دچار علائم شدیدی میشوند و نیاز به درمان تخصصی و مراقبتهای ویژه پیدا میکنند.
سیستم ایمنی بدن افرادی که COVID-19 دارند، با ایجاد پروتئینهایی که میتوانند در خون بیمار به ویروس حمله کنند (آنتیبادیها)، به عفونت پاسخ میدهند. آزمایشات تشخیص آنتیبادی در خون افراد ممکن است نشان دهد که آنها در حال حاضر مبتلا به COVID-19 هستند یا قبلا آن را داشتهاند.
اگر شما یکی از علائم ابتلا به بیماری عفونی حاد تنفسی کرونا مثل سرفه خشک، تب بالا، سردرد، بدن درد و تنگی نفس را داشته باشید، انجام این آزمایش برای شما ضروری است. تصمیمگیری در مورد انجام آزمایش RT-PCR کرونا بر اساس شرایط اپیدمیولوژیک جامعه، نشانههای بالینی فرد و علائم بیماری کرونا صورت میگیرد. بهترین زمان انجام آزمایش پی سی آر کرونا (RT-PCR) برای نمونههای گرفته شده از انتهای بینی و حلق از زمان شروع علائم بیماری تا ۸ روز پس از آن میباشد.
پس از یک هفته از شروع علائم به دلیل پیشروی ویروس به سمت مناطق تحتانی دستگاه تنفس تعداد ویروس در بخشهای تنفسی فوقانی (حلق و بینی) به تدریج کاهش مییابد و نمونههای گرفته شده از بخشهای تحتانی تنفسی مثبت خواهند شد. در زمانی که فرد علائم بالینی خفیفی همچون تب ملایم احساس خستگی، بدن درد، آبریزش بینی، گلودرد و اسهال را نشان میدهند، انجام تست RT-PCR در صورت تشخیص و توصیه پزشک انجام خواهد گرفت.
توجه :انجام آزمایش مولکولی کووید ۱۹ برای گروه های پرخطر ضرورت بیشتری دارد.
بیشتر بدانید>>>>>> آزمایش مولکولی وتست آنتی بادی IgM , IgG چه تفاوتی با هم دارند؟
1-افراد بالاتر از ۵۵ سال
2-افراد مبتلا به بیماریهای نقص سیستم ایمنی
3-مصرفکنندگان داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی (انواع کورتونها)
4-افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای همچون دیابت، فشار خون بالا، مشکلات قلبی- عروقی و مشکلات تنفسی و سرطان
5-خانمهای باردار
5-کارمندان بخش مراقبتهای پزشکی نیز در گروه افراد پر خطر قرار گرفته میشوند.
نکته مهم :این افراد به محض نشان دادن علائم خفیف بیماری ملزم به انجام تست RT-PCR کووید ۱۹ میباشند.
توجه :باید توجه داشت که در افراد مشکوک مبتلا به عفونت کووید ۱۹ با علائم شدید و پیشرفته بیماری، نیاز به انجام این آزمایش نمیباشد و در کوتاهترین زمان ممکن لازم است تحت مراقبتهای بیمارستانی قرار گیرند.
SARS-Cov-2، یک کرونا ویروس جدید میباشد که منجر به ایجاد یک سندرم حاد تنفسی میشود. سازمان بهداشت جهانی نام این بیماری را بر اساس سال شیوع (۲۰۱۹) و عامل ویروسی آن که از خانواده کرونا ویروسها میباشد، بیماری کووید ۱۹ (COVID-19) نامگذاری کرده است. آزمایش مولکولی کرونا به روش RT-qPCR تنها روش تشخیص قطعی این بیماری میباشد. در این روش از طریق استخراج و شناسایی ماده ژنتیکی ویروس (RNA)، حضور و تعداد ویروس در نمونههای گرفته شده از مجاری تنفسی فوقانی و تحتانی بیماران مشکوک مبتلا به کووید ۱۹ مشخص میگردد.
پس از ورود ویروس کرونا به مجاری تنفسی فوقانی فرد (بینی و حلق)، ذره ویروسی در آنجا ساکن میشود. در این شرایط بیمار علائم خفیفی از بیماری را همچون بدن درد، سردرد، گلودرد و اسهال نشان میدهد. در صورتی که سیستم ایمنی فرد در وضعیت مناسب نباشد (افراد مسن یا مبتلا به بیماری های زمینه ای) یا شدت آلودگی فرد زیاد باشد (کادر بهداشت و درمان)، آنتی بادیهای اختصاصی و کافی برای از بین بردن ویروس ترشح نمیشود. در این صورت ویروس کووید ۱۹ در بدن بیمار زنده مانده و به سمت مناطق تحتانی دستگاه تنفس (نای، نایژه و ریه) پیشروی میکند. در این شرایط علائم بیماری کرونا شدت بیشتری پیدا کرده و به صورت تب بالا، سرفه خشک، تنگی نفس و احساس خستگی مشاهده میشوند. با دسترسی ویروس کووید ۱۹ به ریه بیمار، ویروس از طریق پروتئینهای سطحی خود به سلولهای ریه اتصال مییابد، به درون آنها وارد میشود و با در اختیار گرفتن سیستم ژنتیکی فرد شروع به تکثیر میکند. در این مرحله سلولهای ریه بیمار به کارخانه تولید ویروس تبدیل میشوند. ویروس کووید ۱۹ پس از تکثیر فراوان در هر یک از سلولهای ریه آنها را تخریب کرده و از آنها خارج میشود، سپس به درون سلولهای دیگر وارد میشود و شدت عفونت افزایش مییابد. بنابراین تمام قطرات و ترشحات تنفسی فرد آلوده به ویروس کووید ۱۹ حاوی ذرات ویروسی میباشند. از این رو ترشحات تنفسی بیمار مهمترین عامل انتقال ویروس کووید ۱۹ به افراد دیگر میباشد.
آزمایش دقیق، شناسایی افرادی را امکانپذیر میسازد که ممکن است نیاز به درمان داشته باشند یا برای پیشگیری از گسترش عفونت، باید خود را ایزوله کنند. عدم تشخیص افراد مبتلا به COVID-19 در صورت وجود آن (نتیجه منفی کاذب)، ممکن است باعث به تعویق افتادن درمان شده و خطر گسترش بیشتر عفونت را به دیگران به همراه دارد. شناسایی نادرست COVID-19 در صورت عدم وجود (نتیجه مثبت کاذب) ممکن است منجر به انجام بیشتر آزمایش، درمان و جداسازی غیرضروری شخص و تماس نزدیک شود. شناسایی صحیح افرادی که قبلا COVID-19 داشتهاند، در اندازهگیری گسترش بیماری، ارزیابی موفقیت مداخلات سلامت عمومی (مانند جداسازی) و بهطور بالقوه در شناسایی افراد دارای ایمنی اهمیت دارد (آنتیبادیها در آینده باید نشان دهنده مصونیت ایمنی باشند).
برای شناسایی نتایج مثبت کاذب و منفی کاذب، نتایج تست آنتیبادی در افرادی که مبتلا به COVID-19 شناخته شدهاند با افرادی مقایسه میشوند که مبتلا به COVID-19 شناخته نشدهاند. شرکتکنندگان مطالعه، براساس معیارهای «استاندارد مرجع» به دو دسته مبتلا و غیر مبتلا به COVID-19 طبقهبندی میشوند. بسیاری از مطالعات از نمونههای گرفته شده از بینی و گلو برای شناسایی افراد مبتلا به COVID-19 استفاده میکنند. نمونهها، تحت آزمایشی با عنوان واکنش زنجیرهای پلیمراز ترانسکریپتاز معکوس (RT-PCR) قرار میگیرند. این فرآیند آزمایشی گاهی میتواند عفونت را تشخیص ندهد (نتیجه منفی کاذب)، اما آزمایشهای اضافی میتوانند عفونت COVID-19 را در افرادی که نتیجه RT-PCR آنها منفی است، شناسایی کنند. این موارد شامل اندازهگیری علائم بالینی، مانند سرفه یا درجه حرارت بالا، یا آزمایشات «تصویربرداری» مانند عکس ساده قفسه سینه است. افرادی که مبتلا به COVID-19 تشخیص داده نمیشوند، گاهی اوقات با کمک نمونههای خون ذخیره شده که قبل از وجود COVID-19 گرفته شدهاند یا از بیمارانی با علائم تنفسی که دلیل آن، بیماریهای دیگر است، شناسایی میشوند.
اعتماد ما به شواهد به دلایل مختلفی محدود است. به طور کلی، مطالعات اندک بودند، از معتبرترین روشها استفاده نکرده و نتایج به دست آمده را به طور کامل گزارش ندادند. اغلب، آنها بیماران مبتلا به COVID-19 را وارد نکردند که ممکن است در PCR انجام شده، نتیجه منفی کاذب داشته باشند و دادههای خود را برای افراد بدون COVID-19 از سوابق آزمایشهای انجام شده پیش از وقوع COVID-19 به دست آوردند. این موضوع ممکن است روی دقت تست تأثیر بگذارد، اما شناسایی میزان این تاثیر غیرممکن است.
به طور کلی اگر شما یکی از علائم ابتلا به بیماری عفونی حاد تنفسی کرونا مثل سرفه خشک، تب بالا، سردرد، بدن درد و تنگی نفس را داشته باشید، انجام این آزمایش برای شما ضروری است. تصمیمگیری در مورد انجام آزمایش RT-PCR کرونا بر اساس شرایط اپیدمیولوژیک جامعه، نشانههای بالینی فرد و علائم بیماری کرونا صورت میگیرد.
برای خرید مواد آزمایشگاهی شیمیایی و صنعتی و یا خرید تجهیزات آزمایشگاهی شما میتوانید با مراجعه به فروشگاه شرکت آثل طب از خدمات آزمایشگاهی برخوردار شوید.