آنتی بادی های پلی کلونال و مونوکلونال با توجه به طيف گسترده مقاومت های آنتیبیوتیکی و آنتی کنسری ایجادشده در باکتریها و انواع تومورها، امروزه درمان از طريق ايمني غيرفعال به کمک آنتیبادیهای اختصاصي روشی مطلوب محسوب شده که موردتوجه بسیاری از آزمایشگاههای تحقیقاتی و مطالعات بالينی قرار گرفته است. آنتیبادی ها از طریق مکانیسم های مختلفی از جمله: مسدود کردن سیگنال فعال سازی رشد سلول های سرطانی، سمیت سلولی وابسته به آنتی بادی (antibody-dependent cellular cytotoxicity) و تغییر سایتوکاین های سلولی باعث پاسخ های ضد توموری می شوند.
از طرفی دیگر، آنتیبادیها برخلاف آنتیبیوتیکها میتوانند مستقيماً میکروارگانیسمها را از بين ببرند که برای حذف میکروارگانیسمها مکانیسمهای گوناگونی از جمله فعال کردن سلولهای فاگوسيت برای فاگوسیتوز ارگانيسم در محل عفونت، فعال کردن آبشار سيستم کمپلمان و بهتبع آن پاسخ التهابي و فراخوان فاگوسيت ها، سيتوتوکسيسيتي وابسته به آنتیبادی بهوسیله منوسیتها ، نوتروفيل ها و سلولهای کشنده طبيعي را به کار میبرند. آنتیبادیها میتوانند باعث آگلوتينه شدن باکتریها و ویروسها و محدود کردن حرکت پاتوژنها نیز شوند. بهطورکلی، کاربردهاي درمان و پیشگیری با آنتیبادیها در حال افزايش است.
به طور کلی، انتخاب یکی از آنتی بادی های پلی کلونال و مونوکلونال و یا نوترکیب تحت تاثیر عواملی از جمله هزینه، زمان و کاربرد نهایی آنتی بادی صورت می گیرد.
در آنتی بادی های مونوکلونال همگنی بین بچ های مختلف حفظ می شود، زیرا آنتی بادی ها از یک کلون سلول B جدا می شوند و از آنجایی که تنها یک اپی توپ در هر آنتی ژن را تشخیص می دهند، واکنش متقابل با مولکول های دیگر کاهش می یابد. هیبریدوما، به عنوان یک منبع تجدید پذیر در تولید آنتی بادی های مونوکلونال عمل می کند و بر خلاف آنتی بادی های پلی کلونال، وابسته به طول عمر حیوان میزبان نیست. از مهمترین کاربرد های آنتی بادی های مونوکلونال میتوان به استفاده از آن ها در درمان و تشخیص بیماری های عفونی و سرطان اشاره نمود.
با این حال، چالش های مقابل تولید آنتی بادی های مونوکلونال شامل هزینه بالا، زمان طولانی در تولید و تخصص بالا جهت تولید آن می باشد. همچنین هیبریدوم ها بعلت دارا بودن مجموعه ای از کروموزوم های غیر معمول، سلول های طبیعی محسوب نمی شوند و از دست دادن آنها در هر زمان از فرآیند کشت یا هنگام خارج شدن از ذخیره ی کریوژنتیک موجب از دست دادن توانایی ترشح آنتی بادی (به علت از دست دادن ژن های آنتی بادی) در فرآیند تولید آنتی بادی می شود. علاوه بر این، هیبریدومای تولید کننده mAb باید تحت شبیه سازی سلول های تک سلولی قرار گیرند که فرآیندی سخت، وقت گیر و غالبا خسته کننده است.
آنتی بادی های نوترکیب، با استفاده از تکنولوژی DNA نوترکیب ساخته می شوند. ابتدا ژن های کد کننده آنتی بادی در پلاسمیدهای مناسب کلون می شوند سپس به میزبان های بیانی مانند باکتری، مخمر یا سلول های سلولی پستاندار انتقال می یابند. آنتی بادی های نوترکیب، به عنوان جایگزینی برای آنتی بادی های مونوکلونال استفاده می شوند.
مزایای آنتی بادی های نوترکیب
شرکت Biomatik از سال 2002 با بیش از 10،000 دانشمند همکاری داشته است و تا به امروز، بیش از52،000 آنتی بادی منو کلونال را به محققان در سراسر جهان تحویل داده است.
شرکت ATR-MED با همکاری با شرکت Biomatik کانادا در زمینه استفاده از آنتی بادی های نوترکیب در حال تحقیق و توسعه است؛ که میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
طراحی و تولید آنتی بادی های نوترکیب تشخیصی بیمارهای عفونی و سرطان
طراحی و تولید آنتی بادی های نوترکیب درمانی بیماری های عفونی و سرطان
مزیت اصلی آنتی بادی های پلی کلونال و مونوکلونال ، هزینه نسبتا کم تولید آنها و زمان سریع از آماده سازی آنتی ژن تا برداشت آنتی بادی است. آنتی بادیهای پلی کلونال همچنین توانایی تشخیص اپی توپهای متعدد بر روی آنتی ژن را دارند، به این ترتیب کارآیی تشخیص قویتری دارند. با این حال، طبیعت ناهمگن آنتی بادی های پلی کلونال، آنها را بیشتر در معرض تغییرات دسته ای و واکنش پذیری متقابل با مولکول های دیگر قرار می دهد؛ که موجب ایجاد بک گراند بیشتر می شود.
بخش کنترل کیفی آزمایشگاه آرکا طب روهام، استفاده از آنتی بادی های پلی کلونال را برای اهداف کاربردی که حساسیت بالا مورد نیاز است و آنتی ژن مورد مطالعه، در مقادیر کم یا شرایط غیربومی وجود دارد، توصیه می کند.
از جمله مواردی که توسط شرکت آرکا طب روهام در حال تحقیق و توسعه است، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
در سال 1966 مرکز اعتبار دهی روشهای جایگزین اروپا ECVAM (European Centre for Validation of Alternative Methods) بهطور صریح پیشنهاد نمود که IgY (Yolk immunoglobulin) باید جایگزین آنتیبادی پستانداران شود، تا شاهد استرس های ناشی از خونگیری در حیوانات دیگر نباشیم. در اوایل IgG بهعنوان آنالوگ IgY در سرم و زرده پرندگان در نظر گرفته میشد و به علت عملکرد مشابه و غلظت IgY با IgG در سرم، این آنتیبادی را همان IgG در نظر میگرفتند اما اکنون به علت پی بردن به تفاوتهای ساختار مولکولی این دو از هم تفکیک دادهشدهاند. 75% کل ایمونوگلوبین های مرغ همان IgY است.
ازلحاظ اقتصادی استفاده از این حیوان کاملاً بهصرفه است. نگهداری مرغ ارزان بوده و مدیریت آن آسان است. تولید IgY نسبت به تولید IgG یک روش غیرتهاجمی است زیرا که خونگیری از حیوان حذفشده است.
تیتر IgY در زرده تخممرغ، مرغ ایمن شده به مدت بیشتری بالا باقی میماند و یک زرده تخممرغ بهمراتب به میزان بالاتری آنتیبادی نسبت به خون خرگوش ایمن شده داراست.
یکی دیگر از مزایای استفاده از IgY عدم فعالسازی سیستم کمپلمان است.
عدم اتصال به پروتئین A و G ، فاکتور روماتوئید و یا سطح سلولهای میزبان از دیگر فواید این آنتیبادی است که کاربرد آن در الایزا را با اهمیت کرده است و هماکنون کیتهای تجاری آن در بازار موجود است.
فاصله فیلوژنتیکی موجود بین انسان و مرغ این مزیت را فراهم کرده که پاسخ به آنتی ژن پستانداران، ایمنی بیشتری را بدهد که این امر با تست های تشخیصی چون الایزا و ایمونو فلورسانس به اثبات رسیده و به همین علت IgY، آنتیبادی مناسبی هم برای تشخیص و هم برای درمان است.
شرکت ATR-MED، در حال تحقیق و توسعه استفاده از آنتیبادی مرغی IgY را برای اهداف کاربردی زیر می باشد:
آنتی بادی های پلی کلونال دردرمان بیماریهای عفونی از جمله انتریک ناشی اشرشیا کلی، کورونا ویروس و روتا ویروس تولید شده است. شرکت آرکا طب روهام با تحقیق وتوسعه در تولید IgY برای بیماران سیستیک فیبروزیس به منظور کاهش ابتلا این افراد به عفونتهای سودوموناسی به نتایج خوبی دست پیدا کرده است.
آنتی بادی های پلی کلونال و مونوکلونال تشخیصی در تست های وسترن بلاتینگ، ایمونوپرسیپیتاسیون (IP)، و ایمونوهیستوشیمی و الایزا
? ایمیل: [email protected]
☎️ تلفن: ۶۶۳۶۱۵۴۳-۰۲۱ و ۶۶۳۷۹۰۲۶-۰۲۱
? موبایل: 09120549892