اگر با مواد آزمایشگاهی سر و کار داشته باشید و یا در آزمایشگاه مشغول بکار باشید همیشه این سوال برایتان پیش آمده که دسته بندی مواد آزمایشگاهی به چه صورت است و تفاوت مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی در چیست؟ در ادامه ی این مقاله قصد داریم به تفاوت این دو دسته ماده بپردازیم. همچنین فروشگاه مواد شیمیایی آزمایشگاهی ATR-MED فعال در زمینه فروش مواد آزمایشگاهی میباشد. که برای اطلاع از لیست محصولات و قیمت آن ها میتوانید وارد فروشگاه سایت شوید. بطور کلی مواد شیمیایی موادی هستند که که در ابتدا بصورت خام هستند. و دارای ترکیبات شیمیایی میباشند. این مواد میتوانند استفاده های گوناگونی در صنایع مختلف و یا آزمابشگاه ها داشته باشند. شرکت هایی هستند که این مواد را میتوانند تولید کنند. این شرکت ها پس از تولید ترکیبات شیمیایی آن ها را بسته به نوع نیاز به آزمایشگاه ها، صنعت ها و یا دانشمندان میفروشند.
مواد شیمیایی صنعتی به موادی گفته میشود که ماهیت صنعتی دارند. و از آن ها برای تولید در صنایع مختلف استفاده میشود. این ترکیبات به دو بخش ترکیبات آلی و ترکیبات معدنی تقسیم میشوند. هر کدام از این مواد فرمولاسیون منحصر به فردی دارد. مواد صنعتی بسته به نوع نیاز و کاربرد های مختلف در صنعت دارای خلوص های مختلف و گرید های متفاوتی میباشند. یکی از تفاوت های ترکیبات شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی میزان خلوص آن میباشد. کاربردهای ترکیبات صنعتی آنگونه نیست که نیاز مند خلوص بالایی باشد. معمولا ترکیبات صنعتی دارای خلوص پایینی میباشند. البته مواد مورد استفاده در صنعت خلوص بالایی نیز دارند اما همان مواد نیز از مواد آزمایشگاهی خلوص پایینتری دارند. برای بهتر درک کردن مواد صنعتی شیمیایی بهتر از با کاربرد و زمینه های استفاده ای آن ها آشنا شویم. صنعت لوازم بهداشتی و آرایشی از جمله کاربرد های ترکیبات شیمیایی صنعتی میباشد. تولید نفت، استفاده در پتروشیمی، مواد دارویی و … نیز کاربرد های دیگر آن میباشد. همچنین کاربرد های مواد خوراکی، ترکیبات رنگی و پوشاک نیز این گونه ترکیبات شیمیایی صنعتی دارند.
این ماده بر خلاف مواد شیمیایی صنعتی، ماهیت آزمایشگاهی دارد. و از ترکیبات شیمیایی آزمایشگاهی برای استفاده در آزمایشگاه استفاده میشود. این ترکیبات هر کدام فرمولاسیون خاصی دارد. و بسته به نوع آزمایش و نوع نیاز میتوان ترکیب مد نظر خودمان را انتخاب کنیم. این ترکیبات تاثیر بسیار زیادی در تجزیه و تحلیل های آزمایشگاهی دارند. و نتایجی که از آزمایش ها برداشت میشود به انتخابمان از این مواد بستگی دارد. به همین دلیل خلوص این مواد آزمایشگاهی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. همانطور که در بخش ماده های شیمیایی صنعتی گفته شد که آن مواد نیاز به داشتن خلوص آن چنان بالایی ندارند. اما در مواد آزمایشگاهی به این گونه نیست. این مواد حتما باید خلوص بالایی داشته باشند. به این دلیل که کوچکترین میزان از ناخالصی میتواند نتیجه آزمایش را عوض کند. مبحث ناخالصی آنقدر مهم است که برای مثال در برخی مواد ناخالصی به میزان 0.01% میباشد.
در خصوص بیان تفاوت مواد شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی اول از همه باید این نکته را خاطر نشان کرد که این ترکیبات فرمولاسیون مشابهی دارند.در واقع یک ترکیب شیمیایی مورد استفاده در آزمایشگاه، درست ترکیبی یکسان با نمونه صنعتی موجود در بازار دارد.نکته اصلی در تفاوت میان مواد شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی، تفاوتی است که در درصد مواد موجود در این ترکیبات مشاهده می شود.
خلوص ترکیباتی که به عنوان مواد شیمیایی آزمایشگاهی شناخته می شوند نسبت به مواد شیمیایی صنعتی مشابه آن ها بسیار بالا تر است.علاوه بر این، ترکیبات شیمیایی آزمایشگاهی برای مصارف مختلف آزمایشگاهی درجه بندی می شوند و در درجه خلوص های متفاوتی تولید و عرضه می شوند.این دسته بندی بیش تر بر اساس کاربرد آن ها بوده و با توجه به نوع مصرف گرید های متفاوتی از آن ها موجود است.این در حالی است که ترکیبات شیمیایی صنعتی معمولا در گرید های یکسان و مشخص و با خلوص پایین تر عرضه می شوند.
در ادامه قصد داریم به بیان برخی تفاوت مواد شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی بپردازیم.
البته برای نکته ی آخر هم به این مسئله باید توجه کنید که ترکیب فرمولاسیون دو ماده ی آزمایشگاهی و صنعتی یکسان است. یعنی یک ماده ی شیمیایی مورد استفاده در صنعت، درست ترکیبی یکسان با نمونه ی شیمیایی مورد استفاده شده در آزمایشگاه دارد.
بیشتر بخوانید :محیط کشت میکروبی چیست؟
مواد شیمیایی (chemical substance) یک نام کلی برای موادی است که ترکیب شیمیایی ثابت و خصوصیات مشخصی دارند. مواد شیمیایی می توانند ساده ، ترکیبی یا آلیاژ باشند که از عناصر مختلفی تشکیل شده است.
مواد شیمیایی ممکن است به صورت مایع ، جامد یا گاز وجود داشته باشند . این مواد می توانند به صورت خالص (یک عنصر) یا مخلوط (محلول ، ترکیب یا گاز) باشند . آنها یا به صورت طبیعی در محیط زیست وجود دارند یا می توانند به صورت مصنوعی تولید شوند.
این ترکیبات معمولاً خالص در نظر گرفته می شوند تا بتوان آنها را از مخلوط ها مجزا کرد. یک نمونه معمول از یک ماده شیمیایی آب خالص است که خصوصیات و نسبت هیدروژن به اکسیژن در آن چه از رودخانه جدا شود یا در آزمایشگاه تولید شود ، یکسان است.
تفاوت مواد شیمیایی آزمایشگاهی با سایر مواد شیمیایی در این است که مواد شیمیایی آزمایشگاهی از لحاظ فرمول شیمیایی و ماهیت با صنعتی و خوراکی موجود در بازار یکسانند، اما در گرید و خلوص آزمایشگاهی معمولا دارای درصد خلوص بالا می باشند.مواد شیمیایی آزمایشگاهی در آزمایشگاه ها به عنوان اصلی ترین ماده مورد استفاده محسوب می شوند.گرید مواد شیمیایی آزمایشگاهی روی بسته بندی محصول، کنار نام ماده و مشخصات شیمیایی و فرمول آنها درج می شود که به گونه ای معرف درصد خلوص شان نیز می باشد.
اگر می خواهید از تفاوت میان مواد شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی مطلع شوید، باید ابتدا مواد شیمیایی صنعتی را خوب بشناسید.همان طور که از نام این ترکیبات نیز مشخص است، به آن دسته از موادی که ماهیت صنعتی داشته و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند، مواد شیمیایی صنعتی گفته می شود.هر کدام از این ترکیبات بر اساس یک فرمولاسیون مشخص ساخته شده و عرضه می شوند. در واقع ترکیب شیمیایی هر کدام از این ترکیبات صنعتی مشخص است.نوع صنعتی به نوبه خود به دو دسته ترکیبات شیمیایی آلی و معدنی دسته بندی می شوند.هر کدام از این ترکیبات مواد متفاوتی را در بر می گیرند که می توان از آن ها در زمینه های متفاوتی بهره برد.
آشنایی با این ترکیبات و زمینه کاربرد آن ها برای بررسی تفاوت مواد شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی ضرورت دارد.موادی که تحت عنوان ترکیبات شیمیایی صنعتی شناخته می شوند را می توان در صنایع متفاوت مورد استفاده قرار داد.برای نمونه صنایع مربوط به تولید انواع لوازم آرایشی و بهداشتی یکی از زمینه های کاربرد ترکیبات شیمیایی صنعتی است.
همچنین از این ترکیبات برای تهیه انواع مواد خوراکی نیز استفاده می شود و گاهی آن ها را با عنوان مواد شیمیایی صنعتی خوراکی نیز می شناسند.زمینه های دیگری از جمله تولید انواع پوشاک، ترکیبات رنگی، تولید انواع دارو ها، صنایع نفت و پتروشیمی و مواردی از این قبیل از جمله دیگر زمینه های استفاده از این ترکیبات شیمیایی صنعتی محسوب می شود.شناخت و آگاهی یافتن از تفاوت میان نوع صنعتی و آزمایشگاهی و ماهیت آن ها جهت استفاده از این دسته از مواد در این صنایع حائز اهمیت است.
بیشتر بخوانید : آب اکسیژنه، از بین برنده لکهها
این مواد بلوک های سازنده اساسی همه چیز در جهان هستند. مواد شیمیایی غذایی و دارویی گروه بسیار مهمی از این ترکیبات هستند که با سلامت افراد جامعه در ارتباط می باشند. امروزه استفاده از افزودنی شیمیایی می تواند ماندگاری مواد غذایی را افزایش دهد و انواع رنگ ها و طعم دهنده های شیمیایی نیز می توانند غذاها را جذاب تر و خوشمزه تر کنند. علاوه بر این می توان از این مواد برای نگهداری و ایمنی بیشتر مواد غذایی استفاده کرد و بسیاری از میکروارگانیسم های مضر موجود در خوراکی ها را از بین برد یا از رشد آنها جلوگیری کرد.در حال حاضر به لطف وجود لیستی از این مواد ، صنعت دارو نیز بسیار توسعه یافته است و با کمک این ترکیبات می توان انواع داروها را برای بیماری های مختلف تولید کرد. در واقع پیش ساز بیشتر داروها این مواد هستند. این ترکیبات علاوه بر داروهای طبی برای تولید مواد مخدر از جمله هروئین و کوکائین نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
حفظ سلامت با وجود آلودگیهای موجود در محیط زیست بزرگترین چالش در جهان آلوده امروز است. داروهایی که از ترکیبات شیمیایی تشکیل شده اند ، اساسی ترین بخش زندگی روزمره ما هستند. آزمایش های تشخیصی ، واکسن های آزمایشگاهی ، نظارت و درمان پارامترهای کنترل سلامتی همگی به نوعی از ترکیبات شیمیایی استفاده می کنند.زندگی انسان از بدو تولد تا پایان با کاربرد این مواد در ارتباط است.
از تزریق گرفته تا قرص های ضد عفونی کننده ، شیمی درمانی و تولید مثل همگی به طور مستقیم یا غیرمستقیم از ترکیبات شیمیایی استفاده می کنند.در درمان های زیبایی نیز بسیاری از آن مانند آمونیاک ، هیدروژن و سفید کننده مورد استفاده قرار می گیرد. آخرین دستاوردهای ترکیبات شیمیایی کاهش اثر پیری بر انسان است. اگرچه برخی از ترکیبات تأثیر منفی بر سلامتی و به خصوص پوست دارند اما مواد اصلی برای محافظت از بدن و زندگی ما همین ترکیبات هستند.
در بررسی تفاوت میان مواد شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی، طرف دومی که باید با آن ها آشنا شوید، ترکیبات شیمیایی آزمایشگاهی است.در این خصوص نیز همان طور که از نام این دسته از ترکیبات مشخص است، این مواد را به صورت عمده در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار می دهند.پایه و اساس تمامی آزمایشاتی که در آزمایشگاه های شیمی انجام می شود و تمامی تجزیه و تحلیل های آزمایشگاهی همین ترکیبات شیمیایی آزمایشگاهی هستند.
این دسته از ترکیبات نیز فرمولاسیون کاملا مشخص و دقیقی دارند که می توان با بررسی این جزئیات از این ترکیبات برای انجام انواع آزمایشات و آنالیز ها بهره برد.حال که دو دسته عمده ترکیبات شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی را مورد بررسی قرار دادیم و آن ها را شناسایی کردیم، می توان به بررسی تفاوت میان نوع صنعتی و آزمایشگاهی پرداخت.
در آخر باید گفت که تفاوت مواد شیمیایی آزمایشگاهی با سایر مواد شیمیایی در این است که آزمایشگاهی از لحاظ فرمول شیمیایی و ماهیت با مواد صنعتی و خوراکی موجود در بازار یکسانند، اما مواد در گرید و خلوص آزمایشگاهی معمولا دارای درصد خلوص بالا می باشند. در واقع پیش ساز بیشتر داروها مواد شیمیایی هستند. این ترکیبات علاوه بر داروهای طبی برای تولید مواد مخدر از جمله هروئین و کوکائین نیز مورد استفاده قرار می گیرند.